-6 C
Stockholm
söndag, december 3, 2023

Färre lyckas med att ta sitt körkort – andel godkända på kunskapsprov B minskar

Senaste

Färre människor lyckas ta körkort – enligt statistik från STR har andelen som klarar det skriftliga kunskapsprovet B, både för första gången och vid omprov, minskat från 58 procent 2010 till 41 procent 2021.

Bildkälla: STR

Bland annat har man sett en ökning av antalet personer som tar omprov, och det finns en tydlig korrelation mellan hur många gånger man tar prov och hur stor chansen är att bli godkänd.

Det verkar också som att de allra flesta personer som lyckas på första försöket, gör det på grund av mycket studerande, medan de som inte lyckas vid första försöket, ofta inte lägger tillräckligt mycket tid på att förbereda sig. En viktig del av de kunskaper elever förvärvas fås genom praktisk övning vid risktvåan.

Detta kan resultera i en ond cirkel, där personer som inte lyckas på första försöket, är mindre benägna att göra ytterligare ett försök i närtid. Vilket gör att en del av de kunskaper som eleven nyligen har förvärvat sakteligen glöms bort. Detta leder i sin tur till en minskning av andelen som får godkända körkort.

Det finns många olika anledningar till varför det kan vara svårt att ta körkort – studier har visat att stress och ångest är vanliga orsaker till att man inte lyckas. Andra orsaker kan vara brist på kunskap eller förberedelse, och det finns också personer som helt enkelt inte passar för körkort.

Oavsett anledning är det viktigt att förstå varför personer inte lyckas ta körkort, eftersom detta kan ha stora konsekvenser för såväl individen som samhället i stort. Minskad trafiksäkerhet är en av de stora riskerna, och det är viktigt att göra allt man kan för att förebygga olyckor.

I Sverige är det mycket enkelt att ta körkort – det finns många olika vägar man kan gå, och det är inte svårt att hitta en lämplig utbildning. Detta gör det dock inte alltid enklare att lyckas, och det är fortfarande många som har svårt att klara av körkortsprovet.

En stor fördel som vi har i Sverige är att elever kan få hjälp av en handledare, utöver att gå till körskolan. Det är vanligt förekommande att föräldrar går en handledarkurs för att hjälpa sina barn att övningsköra hemma, vilket ofta kan håller nere kostnaderna för att ta körkort.

Förhoppningsvis kan den här artikeln bidra till att öka förståelsen för detta problem, och kanske till och med inspirera någon att göra något åt det. Det finns mycket man kan göra för att öka chansen att lyckas ta körkort, och det är viktigt att alla som vill ha körkort får möjlighet att ta det.

- reklam -hello fresh

Fler artiklar

- Reklam -hello fresh

Senaste